top of page

Craniosacraal therapie

Ingrid Timmermans is bij het Michel Berendsen Hondenwelzijnscentrum aangesloten als craniosacraal therapeut. Deze therapie biedt geweldige mogelijkheden om je hond fysiek en mentaal in balans te brengen.


Ingrid legt uit wat craniosacraal therapie is en hoe deze therapie je hond kan helpen.



Wat is craniosacraal therapie?


Craniosacraal therapie is een zachte therapie waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld. Het uitgangspunt is dat de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum) verbonden zijn door de hersen- en ruggenmergvliezen. Deze vliezen maken deel uit van het bindweefsel. Dit bindweefsel zit overal door het lichaam. Elke zenuw, elk orgaan, elke spier, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel en alle structuren in het lichaam zijn met elkaar verbonden door bindweefsel. Het vormt de kern van craniosacraal therapie.

 

Bindweefsel geeft het lichaam vorm, steun, bescherming en maakt beweging mogelijk of juist onmogelijk als er letsel/ongemak of te veel spanning in het lichaam is. Het bijzondere is dat bindweefsel zich vormt naar hoe de hond leeft en wat hij meemaakt. Als een hond dingen meemaakt die hij niet goed kan verwerken - dit kan fysiek (ziekte, ongeval, mishandeling) of emotioneel (stress, angst, trauma) zijn - zet dit zich vast in het bindweefsel. Er ontstaat als het ware een litteken en er ontstaan verharde plekken. Het bindweefsel kan niet meer goed meebewegen met de bewegingen van de hond (lopen, rennen, draaien, opstaan, ademen). Het verbindend vermogen neemt af op de plekken waar bindweefsel strakker komt te zitten en er ontstaan klachten die erger worden of steeds terugkeren. Denk hierbij aan zowel fysieke als emotionele klachten. Met craniosacraal therapie worden beschadigingen in het bindweefsel aangeraakt en verzacht, waardoor het bindweefsel kan ontspannen en het lijf spanning, pijn en trauma los kan laten en kan helen.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?


Wanneer je met je hond bij me komt, kun je je hond eerst loslaten op een omheind veld. Ik vind het belangrijk dat de hond na een autorit de tijd krijgt om te landen, te bewegen, te snuffelen en de omgeving te ontdekken. Tijdens het wandelen over het veld laat ik mij informeren over je hond door vragen te stellen en je hond te observeren. Ik zie onder andere de beweeglijkheid van de hond, hoe hij loopt, rent, draait, opstaat vanuit zit en lig en hoe de vacht is. Dat is allemaal belangrijke informatie. Soms maakt een hond al contact door aan mij te komen snuffelen of wil hij zelfs aangehaald worden.

 

Daarna vraag ik je om je hond op de behandeltafel te tillen en dicht bij hem te blijven om veiligheid en steun te geven. Ik wacht tot je hond een beetje op zijn gemak is en raak hem dan zacht aan met mijn handen. Gewoon om even contact te maken, hem te laten wennen aan vreemde handen op zijn lijf. Daarna begin ik. Het hele lichaam en alle, voor het craniosacrale systeem belangrijke plaatsen, worden behandeld.


Ik voel in het lichaam waar spanning is, minder beweeglijkheid of kleine temperatuurverschillen. Met mijn handen maak ik contact en ik laat mijn handen als het ware versmelten met het weefsel. Hierdoor kan de hond dieper in zijn lichaam zakken en weer contact maken met de gespannen delen. Heel lichte aanrakingen stimuleren het onderliggende weefsel om in beweging te komen. Ik voel onder mijn handen het bindweefsel gaan bewegen, losser worden en de hond volgt de beweging. Door samen een tijdje de bewegingen te volgen die ontstaan kan het lichaam meer en meer ontspannen. Wat vast zit en het lijf belemmert, mag loskomen. Er ontstaat meer ruimte in het lichaam. Zowel letterlijk als figuurlijk ontstaat er meer vrijheid. Er worden betere verbindingen gelegd tussen het bindweefsel en het brein, waardoor je hond ook emotioneel meer rust en balans kan gaan ervaren.

 

Tijdens de behandeling


Soms kan je hond wat onrustig worden onder de aanraking. Dan stoppen we even, zodat je hond bij kan komen en zijn lijf kan strekken.


Wanneer je hond een bepaalde plek nog erg moeilijk vindt, raak ik de plek heel licht aan en laat hem heel kort verbinding voelen. Dat is voor dat moment dan genoeg.


Ik zie vaak dat een hond heel ontspannen kan gaan liggen onder de aanraking, soms valt hij zelfs in slaap. Tijdens de behandeling kan de hond achterom kijken naar mijn handen, wat ik doe (hij voelt iets gebeuren in zijn lijf), hij kan gaan gapen, tongelen, slikken, boeren, windjes laten en zuchten. Allemaal natuurlijke reacties op de behandeling.



 

Na de behandeling


Door de zachte aanrakende technieken optimaliseert de balans in het bindweefselsysteem en het zenuwstelsel. Pijnklachten verminderen of verdwijnen, het zelfherstellend vermogen van het lichaam komt weer op gang en je hond komt letterlijk steviger op zijn poten te staan. Vaak zie je aan het begin van een behandeling dat een hond heel erg met zijn koppie bezig is en zich nauwelijks bewust is van zijn achterhand (kontje, heupen en achterpoten). Na een behandeling gaat hij zijn lichaam weer als geheel ervaren.

 

Losmaken wat belemmert en verbindingen leggen in het lichaam daar waar het niet meer goed functioneert is het mooiste werk dat ik ooit gedaan heb. Ik zie honden weer in contact komen met wie ze in wezen zijn. Door diepgaande aanraking kunnen ze fysieke en emotionele pijn loslaten.




 

22 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page